Sportpark Höhenberg, Viktoria Köln – Fortuna Köln

Lokatie: Sportpark Höhenberg, Köln. Volgens Wikipedia kunnen er 12.000 man en vrouw een wedstrijd kijken. Elders lees ik dat er 10.000 in passen. Beide lijken redelijk onrealistisch. Met ruim 3400 supporters zat het goed vol. Waarschijnlijk zijn de (oude) staanplaatsen achter beide goals nog in de telling mee genomen. Höhenberg ligt aan de rand van Köln, in een erg groen park. Mooie lokatie, en een leuke wandeling er naar toe.

Datum: 3 mei 2014
Bezochte wedstrijd: Viktoria Köln – Fortuna Köln 1-1
Bijzonderheid:
Vandaag vond de derde Kölner derby van het jaar plaats. In de competitie won Fortuna de heen wedstrijd (verslag hier); in de beker wonnen de Viktorianen in het Südstadion met 0-1, waarbij 2 minuten voor tijd de winnende werd gescoord.
Door het gelijkspel van Sportfreunde Lotte een dag eerder, kon Fortuna bij winst het kampioenschap veiligstellen.

De wedstrijd zelf was erg matig, zowel op als buiten het veld. De Viktoria supporters hadden wat vlaggen, een tweetal niet leesbare banners en de standaard liedjes in petto. Het “scheiss Fortuna” was vaak te horen. De fortunezen waren ook weinig luidruchtig, ondanks het overtal aan supporters. De capo die in de vorige wedstrijd (4-2 na een 0-2 achterstand) nog halfnaakt ging, kreeg zijn medesupporters ook niet aan de praat. Alhoewel, heb je dat nodig in een kampioenswedstrijd én derby? Mijn inziens kan je dat soort figuren thuis houden.

Fortuna nam vlak na de rust een voorsprong, en eigenlijk leek erg weinig aan de hand. Er vonden 3 wissels plaats, allen als gevolg van een blessures aan de kant van Fortuna (waaronder 1 uiterst knullige). Totdat Viktoria de laatste 10 minuten aan zette voor een laatste poging. Ook dat leek weinig succesvol, totdat de scheidsrechter in de voorlaatste minuut na een scrimmage in het 16 meter gebied alsnog naar de stip wees. Viktoria scoorde, en daarmee vervloog de kans op een kampioenschap in de derby. Aankomende week pakt Fortuna alsnog de titel, en kan zich daarna op gaan maken voor promotie/degradatie wedstrijden.