Stadion an der telegrafenkaserne, Karlsruhe

In Karlsruhe ligt veel Duitse voetbalhistorie, met dank aan de plaatselijke KSC. Er is echter ook 1 heel bijzondere plek, en dat is het Stadion an der telegrafenkaserne. Een van de oudste stadions van duitsland (bouwjaar 1905). Capaciteit bedroeg in eerste instantie 4000 toeschouwers, maar men heeft het weten op te rekken tot zo’n 35000 toeschouwers tijdens een wedstrijd in 1949 Het stadion is legendarisch vanwege de 1e interland van het Duitse elftal dat ooit gespeeld werd. Voor deze eerste interland had de Duitse voetbalbond het Stadion an der Telegrafenkaserne uitgekozen. Dat was reeds in 1909, en de Duitsers wonnen (zoals zo vaak) met 1-0 tegen de Zwitsers.

Het stadion is lange tijd de thuisbasis geweest van de Karlsruher VF. Ooit, in 1910 een Deutsche meister en tweemaal een tweede plek. In een ver verleden de directe concurrent van de voorloper van Karlsruher SC,  de Phönix Karlsruhe.
In 2004 heeft men het stadion verlaten (noodgedwongen, vanwege financiele problemen). Het stadion is in de loop der jaren vervallen geraakt, en uiteindelijk afgebroken. Meer achtergronden:
http://www.das-netzbuch.de/article/2557/verfallende-historie-das-stadion-an-der-telegrafenkaserne
En een mooie foto-set van de vervallen staat:
http://www.flickr.com/photos/leralle/sets/72157594147271684/

Ik wilde die plek toch nog eens bezoeken. Dus op zondagochtend de Tomtom aangeslingerd, en op zoek gegaan. Hier moet het stadion gelegen IMG_6668 IMG_6666hebben:

IMG_6667
Het gebouw op de achtergrond moet inmiddels een dikke honderd jaar oud zijn, want ook op de volgende foto en andere (oudere) foto’s is het prominent aanwezig.

 

De foto toont het Duitse elftal tijdens haar eerste interland, tegen Zwitserland, 1-0 winst. De wedstrijd werd gespeeld in 1909.
Elftal van KVF tijdens een pot voetbal in 1930 (danke schön KVF ! – http://www.karlsruher-fv1891.de/spielst.html
Op rechts het verpleegtehuis dat in 2006 gebouwd is. Aan de voorkant van het gebouw is een gedenkteken waarin men de geschiedenis van KVF en het Stadion an der Telegrafenkaserne toelicht.
Op rechts het verpleegtehuis dat in 2006 gebouwd is. Aan de voorkant van het gebouw is een gedenkteken waarin men de geschiedenis van KVF en het Stadion an der Telegrafenkaserne toelicht.

IMG_6670 IMG_6671

Ron

5 passies: Sandy, Feyenoord, Groundhopping, Bruce Springsteen en Koken. En Koffie. Beetje smokkelen voor een extra passie. De volgorde is willekeurig. Verwacht op dit blog geen hoogdravende, grappige, poëtische, prachtig geschreven epistels. Het blog dient enkel en alleen ter vermaeck, en om mijn eigen groundhop uitjes in kaart te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.